Beko 7178484400 to podręcznik wyboru opracowany przez firmę Beko, który pomaga użytkownikom w wyborze odpowiedniego sprzętu AGD. Podręcznik wyboru zawiera informacje na temat różnych produktów, w tym pralki, lodówki, zmywarki, kuchenki mikrofalowe, kuchenki gazowe i elektryczne oraz zmywarki do zabudowy. Zawiera również porady dotyczące prawidłowego doboru sprzętu AGD do Twojego domu i stylu życia. Podręcznik zawiera szczegółowe informacje na temat wszystkich produktów firmy Beko i wyjaśnia wybór odpowiedniego produktu w zależności od Twoich potrzeb. Podręcznik jest dostępny w wersji online, co ułatwia jego dostęp i używanie.
Ostatnia aktualizacja: Podręcznik wyboru Beko 7178484400
Dziękujemy za opinię.
Produkt został dodany do listy życzeń.
Produkt został usunięty z listy życzeń.
Lista życzeń jest pełna. Usuń produkty, aby dodać więcej.
Are you sure you want to clear your wishlist?
Continue
Można porównywać produkty tylko z tej samej kategorii.
Dodano element do porównania. Kontynuuj!
Usunięto element z listy porównawczej.
Lista porównawcza jest pełna!
Na liście znajduje się tylko 1 produkt. Dodaj więcej produktów, aby móc je porównać.
Potrzebujesz inspiracji?
Suszarka automatycznaPiekarnik AeroPerfectLodówka HarvestFresh
Brak wyników!
... / Produkty /Piekarniki do zabudowy Przygotowuj pyszne dania oraz wypieki w naszych Wszystkie Z jedną komorą Kompaktowy wyniki (114) BIM24301BS Piekarnik do zabudowy (60 cm 71 L) Klasa energeryczna Wysokość Typ wyświetlacza BIM24300WS Klasa energeryczna BIM24302B BIR24303BCS Wiele funkcji gotowania, które ułatwiają zdrowe życie Poznaj Nasze Funkcje BIS14300BCS BIS14300BPS BIS24300BDS BBIR13300XC Piekarnik do zabudowy (60 cm 72 L) BBIS13300XMSE BBIM13300XM BIS14305BCS BBIR17300BCS BBIM17300BPS BBIS17300BCS Gratulujemy dokonania mądrego wyboru!BEKO to jedna z wiodących marek sprzętu AGD wEuropie. Produkty naszej marki to dla konsumentów wponad 100 krajach synonim funkcjonalności,niezawodności i przystępnej ceny. Obecnie już ponad 250milionów użytkowników urządzeń BEKO potwierdza, że byłto mądry wybór.Bezpieczeństwo przede wszystkimOpisana tu chłodziarko-zamrażarka jest najnowszymmodelem urządzeń chłodniczych wchodzącychw skład serii produktów BEKO.Została ona zaprojektowana i wyprodukowana zgodnie zmiędzynarodowymi normami. Przed przystąpieniem doużytkowania prosimy zapoznać się uważnie z instrukcjąobsługi. Zastosowanie się do poniższych zaleceńzagwarantuje uzyskanie optymalnego zużycia energiielektrycznej i zapewnieni bezpieczeństwo eksploatacji orazuchroni przed powstaniem przypadkowych uszkodzeń.Ostrzeżenie!Urządzenie to może być użytkowane wyłącznie zgodnie zprzeznaczeniem, dla którego zostało wyprodukowane.Urządzenie należy instalować w miejscu o odpowiednichwymiarach oraz nie narażonym na działanie deszczu,wilgoci, itd.Ważne!Producent nie będzie ponosić odpowiedzialności za szkodywynikłe z niestosowania się do zaleceń zawartych winstrukcji obsługi. Instrukcję obsługi należy przechowywać wbezpiecznym miejscu tak, aby można było z niej korzystać wrazie konieczności. Może być ona przydatna również dlainnego użytkownika.Oryginalne części zamienne będą dostępne przez 10lat od daty zakupu produktu.18Używanie urządzenia przez osoby z fizycznymi sensorycznymi lub mentalnymiograniczeniami powinno odbywać się tylko pod kontrolą osób odpowiedzialnych za ichbezpieczeństwo.Należy dopilnować, aby dzieci nie używały urządzenia do zabawy.PL Instrukcja obsługi PL Instrukcja obsługiPodłączenie do zasilaniaUrządzenie jest przeznaczone do pracy przyzasilaniu ~220-240V, 50 Hz. Przedpodłączeniem urządzenia do sieci należyupewnić się, czy napięcie, rodzaj prądu iczęstotliwość w sieci są zgodne z wartościamipodanymi na tabliczce znamionowejurządzenia.Nie należy podłączać urządzenia zapośrednictwem przedłużaczy elektrycznych.Zanim podłączysz kabel do gniazdaelektrycznego sprawdź czy nie jestuszkodzony. Jeżeli kabel ulegnieuszkodzeniu, to powinien być on zastąpionyspecjalnym kablem dostępnym wautoryzowanym serwisie.Bezpieczeństwo elektryczne urządzenia jestgwarantowane tylko wtedy, gdy jego gniazdozasilające jest uziemione zgodnie zobowiązującymi przepisami.Podłączenie uziemiające jestobowiązkowe!Nie należy dotykać urządzenia gołymi rękomabędąc boso.Nie wolno nigdy próbować samemunaprawiać urządzeń elektrycznych. Wszelkienaprawy wykonywane (oprócz czynnościopisanych w tabeli poniżej) przez osobynieuprawnione są niebezpieczne dlaużytkownika i powodują utratę uprawnieńgwarancyjnych.W razie uszkodzenia przewodu zasilającego,aby uniknąć niebezpieczeństwa, musi gowymienić producent, jego agent serwisowylub podobnie wykwalifikowany personel.Urządzenie to musi być uziemione• Należy sprawdzić, czy rodzaj i napięciezasilania w miejscu ustawienia zamrażarkiodpowiadają danym na tabliczceznamionowej w jej wnętrzu,•Bezpieczeństwo zamrażarki pod względemelektrycznym zapewnione jest tylko wtedy,jeśli domowy system uziemieniazainstalowano zgodnie z przepisami.•Ustawiając zamrażarkę należy zadbać, abynie stała na przewodzie zasilającym, co możegrozić jego uszkodzeniem.•Należy zapewnić łatwy dostęp do wtyczki wgniazdku zasilającym. Nie należy stosowaćani przedłużaczy ani rozdzielników.•Parametry elektryczne zamrażarki podanona tabliczce znamionowej umieszczonej w jejwnętrzu.•Elektryczny przewód zasilający należyułożyć tak, aby można go było łatwo włączyć iwyłączyć po zakończeniu instalacji.•Jeśli nie ma dostępu do przewoduzasilającego należy użyć przekładkiizolacyjnej (dla modeli do zabudowy).(! ) Urządzenie jest przeznaczone do pracyprzy zasilaniu ~220-240V.Instrukcje transportu i ustawianiaUrządzenie musi być transportowanewyłącznie w pozycji pionowej. W trakcietransportu nie wolno naruszać opakowania.Gdyby jednak zdarzyło się, iż urządzenie byłotransportowane w pozycji poziomej, to przeduruchomieniem należy pozostawić je wpozycji pionowej - nie uruchamiając, przez conajmniej 4 godzin.Niezastosowanie się do powyższej instrukcjimoże spowodować uszkodzenie sprężarki inie uznanie naprawy gwarancyjnej.Przesuwając, ustawiając lub podnoszącurządzenie nie należy tego robić chwytając zarączki lub skraplacz (umieszczony z tyłulodówki).MontażUrządzenie będzie pracować prawidłowo wzakresie temperatur otoczenia od +10°C do+38°C. Jeżeli temperatura w pomieszczeniuprzekroczy +38°C, to wtedy temperaturawewnątrz urządzenia może wzrosnąć.Urządzenie należy umieścić w odpowiedniejodległości od ściany, z dala od grzejników,kuchenek lub innych źródeł ciepła. Będą onepowodować niepotrzebne uruchamianie sięcałego urządzenia, co prowadzi do większegozużycia energii i skrócenia jego czasueksploatacji.Jeżeli jest to niemożliwe należy zachowaćnastępujące minimalne odległości:- od kuchni 30 mm- od grzejników 300 mm- od zamrażarek 25 mmNależy zapewnić wolną przestrzeń wokółcałego urządzenia w celu uzyskaniaprawidłowej cyrkulacji powietrza (patrz rys. 2).19 PL Instrukcja obsługiDwie poprzeczki dystansowe skraplaczaumożliwiające właściwą cyrkulację powietrzanależy zamontować w sposób pokazany narysunku 3 (patrz rys 3).Po ustawieniu urządzenia na równejpowierzchni, należy je wypoziomować przezpokręcanie jego nóżek w prawo lub w lewodotąd, aż wszystkie będą się stykać z podłogą(patrz rys. 4). Prawidłowe wyregulowanienóżek pozwoli uniknąć wibracji i nadmiernegohałasu.Zapoznaj się z twoim urządzeniem(Patrz rys. 1)1. Obudowa termostatu i lampy2. Półki wyjmowane3. Rynienka odprowadzająca wodę zodszraniania4. Pokrywa pojemnika na owoce i warzywa5. Pojemnik na owoce i warzywa6. Komora szybkiego zamrażania7. Pojemnik na kostki lodu8. Komora zamrożonej żywności9. Regulowane nóżki10. Balkonik na słoiki11. Balkonik na butelkiPorady dotyczące przechowywaniażywnościAby efekty i higiena przechowywania byłynajlepsze:• Chłodziarka jest przeznaczona dokrótkotrwałego przechowywania świeżejżywności i napoi.• Zamrażarka jest przeznaczona doprzechowywania żywności zamrożonej orazdo zamrażania żywności świeżej.• Produkty gotowane należy przechowywaćw szczelnych pojemnikach, przez okres niedłuższy niż 2-3 dni.• Produkty świeże w opakowaniach możnakłaść na półkach. Świeże warzywa i owocenależy przechowywać w pojemniku na owocei warzywa (rys. 1/5).• Butelki należy przechowywać w balkonikuna butelki (rys 1/11) znajdującym się powewnętrznej stronie drzwi.• Aby zachować świeżość chłodzonegomięsa, należy zapakować je do woreczkówprzeznaczonych do przechowywaniażywności. Nie może ono stykać się zżywnością gotową do spożycia.Świeżego mięsa nie należy przechowywaćdłużej niż 2 lub 3 dni.• Aby zapewnić optymalną wydajnośćchłodzenia, nie należy przykrywać półekpapierem lub innym materiałem; umożliwi toswobodną cyrkulację zimnego powietrza.• Całą żywność należy przechowywaćzapakowaną lub przykrytą. Żywność wpuszkach konserwowych należy po ichotwarciu przenieść do szczelnego pojemnikaprzeznaczonego do przechowywaniaproduktów spożywczych.• Gorącą żywność należy ostudzić przedwłożeniem do chłodziarki.• Aby uniknąć ryzyka eksplozji, napoje zdużą zwartością alkoholu należyprzechowywać w pozycji pionowej, w dobrzeuszczelnionych pojemnikach.• Aby wyjąć koszyki z komory zamrażalnika,prośmy postępować wg instrukcji z (rys. 9).Regulacja temperaturyChłodziarkaTemperaturę wnętrza należy regulowaćpokrętłem termostatu (rys 5). Temperaturawewnątrz urządzenia może się wahać wzależności od takich warunków jegoużytkowania, jak: miejsce ustawienia,temperatura w pomieszczeniu, częstotliwośćotwierania drzwi oraz ilość przechowywanejżywności; zależnie od tych warunków należyodpowiednio ustawiać pokrętło termostatu.Przy temperaturze pomieszczenia równej25°C zaleca się ustawienie pokrętła regulacjitermostatu w pozycji środkowej.Termostat zapewnia również automatyczneodszranianie chłodziarki. Podczasodszraniania temperatura wewnątrzchłodziarki może się podnieść do +8°C, lecz wtrakcie chłodzenia spada ona do 2-3°C dającśrednią temperaturę całego cyklu roboczegookoło +5°C.Należy unikać ustawiania pokrętła termostatuna zbyt niską temperaturę, która powodujeciągłą pracę urządzenia. Efektem tego będziespadek temperatury poniżej 0°C, co powodujezamarznięcie napoi i świeżej żywności oraznadmierne gromadzenie się lodu nawewnętrznych ścianach; wszystko toprowadzi do zwiększenia zużycia energii ispadku wydajności urządzenia. Podczaspracy chłodziarki na tylnej ściance gromadzisię skroplona woda lub cząsteczki lodu.20 PL Instrukcja obsługiNie jest konieczne usuwanie tego osadu, gdyżścianka ta jest automatycznie odszraniana.Woda z odszraniania jest odprowadzanaprzez specjalny odpływ i zbiera się wwanience ściekowej umieszczonej nasprężarce, gdzie ulega odparowaniu. Co jakiśczas należy oczyścić odpływ, aby woda mogłaswobodnie spłynąć do wanienki ściekowej.ZamrażarkaUstawienie termostatu może mieć równieżwpływ na temperaturę w zamrażarce.Ogólnie, temperatura ta waha się w granicachod -18°C do -28°C w trakcie całego cykluroboczego.UruchamianiePrzed uruchomieniem urządzenia należywyczyścić jego wnętrze (jak podano wrozdziale "Czyszczenie urządzenia”). Doczyszczenia nie należy używać produktówściernych i silnych detergentów.Po zakończeniu czyszczenia, urządzenienależy podłączyć do sieci zasilającej,następnie otworzyć drzwi (powinna zaświecićsię lampka) i ustawić pokrętło termostatu wpozycji środkowej. Pozostawić urządzenieuruchomione, lecz puste, przez około 2godziny. Świeżą żywność można włożyć izacząć zamrażać po upływie minimum 12godzin od włączenia.Porady odnośnie przechowywaniazamrożonej żywnościZamrażarka jest przeznaczona do zamrażaniaświeżej żywności oraz do przechowywaniamrożonek przez dłuższy okres czasu.Aby osiągnąć najlepsze rezultaty zamrażania,żywność należy szczelnie opakować.Materiał opakowania powinien: nieprzepuszczać powietrza, być obojętnychemicznie w stosunku do opakowanejżywności, być odporny na niskie temperatury,nie nasiąkać płynami, tłuszczem, parą wodnąi zapachami oraz powinien być zmywalny. Naopakowania odpowiednie są takie materiałyjak folie plastikowe i aluminiowe orazpojemniki plastikowe, aluminioweprzeznaczone do bezpośredniego kontaktu zżywnością. Nie należy przechowywaćzamrożonej żywności w szklanychopakowaniach. W przypadku przerwy wdopływie prądu nie należy otwierać drzwiJeżeli przerwa w dopływie prądu trwa krócejniż kilka godzin, to nie będzie to miećszkodliwego wpływu na zamrożoną żywność.Mrożenie świeżej żywności• Do zamrażania świeżej żywności należyużywać komory oznaczonej 4 gwiazdkami(czyli komory szybkiego zamrażania).• Nie należy zamrażać jednocześnie dużychilości żywności. Najlepsze rezultaty wprzechowywaniu żywności są osiąganewtedy, gdy jest ona głęboko zamrażana wmożliwie jak najkrótszym czasie. Dlatego niepowinno się przekraczać wydajnościzamrażania, podanej w charakterystycetechnicznej. Ustawienie termostatu należywtedy tak wyregulować, aby w zamrażarceosiągnąć jak najniższą temperaturę, leczjednocześnie żeby temperatura w chłodziarcenie spadła poniżej 0°C.• Produkty spożywcze już zamrożone (gotowemrożonki) można wkładać od razu dozamrażarki, bez potrzeby regulowaniatermostatu.• Jeżeli na opakowaniu nie podano datyzamrożenia, to jako maksymalny okresprzechowywania należy ogólnie przyjąć 3miesiące.• Nie wolno ponownie zamrażać żadnejrozmrożonej żywności, nawet, gdy jest onatylko częściowo rozmrożona. Żywność takąnależy skonsumować niezwłocznie lubugotować i dopiero wtedy - ponowniezamrozić.Jak robić kostki loduNapełnić wodą pojemnik na lód do 3/4wysokości i włożyć go do zamrażarki. Kostkilodu można łatwo wyjąć wstawiając pojemnikz lodem na kilka sekund pod strumień zimnejbieżącej wody.OdmrażanieOdmrażanie chłodziarki następuje całkowiciesamoczynnie za każdym razem, gdytermostat wyłączy sprężarkę. Nie jest przytym konieczna żadna ingerencja użytkownika.Powstała w wyniku rozmrażania woda zbierasię w wanience ściekowej umieszczonej nasprężarce (rys 6) i jest odparowywana przezciepło wytwarzane przez sprężarkę.21 PL Instrukcja obsługiWAŻNE!Kolektor wodny i wąż odprowadzający należyutrzymywać w czystości, aby umożliwićswobodny odpływ wody powstałej podczasodszraniania. Należy sprawdzać, czy koniecwęża odpływowego znajduje się zawszewewnątrz wanienki ściekowej na sprężarce,aby zapobiec wylewaniu się wody naokablowanie elektryczne lub na podłogę(rys. 7). Należy regularnie sprawdzać grubośćosadzonego lodu wewnątrz zamrażarki.Odszranianie należy wykonywać 2 razy wroku lub gdy grubość warstwy lodu osiągnie 6-8 mm (co się zdarza raz lub dwa razy w roku);jest to konieczne, gdyż lód jest izolatoremciepła i powoduje zmniejszenie wydajnościzamrażania, a co za tym idzie zwiększeniezużycia energii elektrycznej.Przed rozpoczęciem odszraniania należyustawić pokrętło termostatu na maksimum, wcelu głębokiego zamrożenia żywności.Następnie należy wyjąć zamrożoną żywność,owinąć ją w papier i położyć w zimnymmiejscu. Później wyjąć wtyczkę z gniazdasieci zasilającej. Drzwiczki zamrażarki należypozostawić otwarte, a do jej wnętrza możnawstawić pojemnik z gorącą wodą (otemperaturze maks. 80°C); przyśpieszy toproces odszraniania.Nie należy usuwać lodu przy użyciu ostrychprzedmiotów metalowych aby nie uszkodzićścianek zamrażarki.Nie należy przyspieszać odszraniania przyużyciu suszarek do włosów lub innychurządzeń elektrycznych.Wodę ze stopionego lodu należy usunąć zpojemnika na ściekającą wodę (rys 8), anastępnie wytrzeć go suchą gąbką lubszmatką.Wymiana żarówkiAby wymienię lampkę używaną do oświetleniachłodziarki, prosimy wezwać autoryzowanyserwis.Lampa (lampy) wykorzystywane w tymurządzeniu nie są przeznaczone dooświetlania pomieszczeń. Lampa ta mapomagać użytkownikowi wygodnie ibezpiecznie umieszczać pożywienie wlodówce/zamrażarce.Żarówki używane w urządzeniu musząwytrzymywać ekstremalne warunki fizyczne,jak np. temperatury poniżej -20°C.Czyszczenie urządzeniaCzyszczenie wnętrzaPrzed rozpoczęciem czyszczenia należyodłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.Czyszczenie urządzenia zaleca sięwykonywać po każdym jego odmrożeniu.Wnętrze urządzenia należy czyścić letniąwodą z dodatkiem sody amoniakalnej (wstężeniu 1 łyżeczka sody na 4 litry wody); niewolno nigdy używać mydła, detergentów,benzyny lub acetonu, gdyż mają onenieprzyjemny zapach. Do czyszczenia należyużywać wilgotnej gąbki, a do suszenia -miękkiej szmatki.W trakcie czyszczenia nie należy stosowaćnadmiaru wody, aby nie przedostała się onado wnętrza izolacji termicznej, gdyż może tospowodować wydzielanie nieprzyjemnegozapachu.Nie wolno dopuszczać do tego, aby downętrza termostatu przedostała się woda.Po zakończeniu czyszczenia należy ponowniepodłączyć urządzenie do sieci elektrycznej. Wtrakcie czyszczenia prosimy pamiętać odokładnym wytarciu suchą szmatką uszczelekdrzwi.Czyszczenie zewnętrznych powierzchniCzęści zewnętrzne należy czyścić gąbkąnasączoną ciepłą wodą z mydłem, anastępnie miękką suchą szmatką.Nie wolno nigdy używać proszków doczyszczenia, silnych detergentów lub narzędziściernych.Czyszczenie zespołu sprężarka-skraplaczwyjąć wtyczkę z gniazda sieci zasilającej.Zespół sprężarki ze skraplaczem(zamontowany z tyłu urządzenia) należyczyścić z kurzu przy użyciu miękkiej szczotkilub odkurzacza.W trakcie czyszczenia należy uważać, aby niezgiąć rurek lub nie uszkodzić przewodówelektrycznych. Po zakończeniu czyszczeniawstawić akcesoria na swoje miejsce iponownie podłączyć urządzenie do siecielektrycznej.Zmiana kierunku otwierania drzwiNależy wykonać kolejno czynności pokazanena rysunku 10.22 Usuwanie usterekŚrodki ostrożności w trakcieużytkowania• Wszelkie naprawy mogą być wykonywanewyłącznie przez autoryzowany serwis.• Urządzenie należy odłączyć od źródłazasilania podczas odmrażania i czyszczenia.Urządzenie należy odłączać przez wyjęciewtyczki z gniazdka. Nigdy nie wolno tegorobić przez pociąganie za kabel.• Nie należy nigdy wspinać się na urządzenielub stawać na jego poprzeczce, drzwiach,komorach czy półkach.• W urządzeniu nie wolno przechowywaćproduktów lub pojemników zawierających palnelub wybuchowe gazy.• Nie wolno zostawiać otwartych drzwiurządzenia na dłużej, niż to jest konieczne dowyjęcia lub włożenia żywności.• Gdy urządzenie nie jest używane, nie należypozostawiać żywności w zamrażarce.• Napoje gazowane (np. napoje bezalkoholowe,woda mineralna oraz szampan) nie powinny byćprzechowywane w zamrażarce; ich butelkimogą tam eksplodować. Nie należy zamrażaćplastikowych butelek.• Nie wolno nigdy dawać dzieciom lodów prostoz zamrażarki; niska temperatura możespowodować urazy.• Nie należy dotykać zimnych częścimetalowych lub wewnętrznych ścianekurządzenia, gdyż mogą one spowodowaćodmrożenia.• Jeżeli urządzenie ma pozostać nie używaneprzez kilka dni, to nie ma potrzeby, żebyodłączyć je od zasilania. Jednak gdy przerwata ma trwać dłużej niż kilka dni, należypostępować w sposób następujący:- odłączyć urządzenie od sieci zasilającej;- opróżnić chłodziarkę i zamrażarkę;- odszronić i wyczyścić wnętrze urządzenia;- pozostawić drzwi otwarte, aby zapobiecpowstaniu nieprzyjemnych zapachów.W przypadku zauważenia...• Wibracji kratek lub półek: należy sprawdzić,czy są one wstawione całkowicie do oporu, naswoje miejsce.• Hałasy powodowane przez stykające siębutelki lub pojemniki; należy pozostawićmiędzy nimi niewielki odstęp.Dźwięki wydawane podczas pracyNormalne dźwięki• „Mruczenie” sprężarki podczas pracy.Głośniejszy dźwięk może być słyszany podczaszatrzymywania i uruchamiania się sprężarki.• Bulgotanie, pomruk lub trzaski -powodowane przez czynnik chłodzącyprzepływający przez system chłodzenia.• "Kliknięcie" - może być słyszane podczaswłączania lub wyłączania silnika elektrycznegoprzez termostat.23Problem Możliwe przyczyny Środki zaradcze1. Lampka nie świecipodczas pracyŻarówka jest spalona. Aby wymienię lampkę używaną do oświetlenia2. Woda gromadzi się wdolnej częścichłodziarki.Zatkany kanałodpływowy wody.Wyczyścić kanał i rurę odprowadzania wody.3. Urządzeniechłodnicze uruchamiasię zbyt często i pracujeprzez dłuższe niżnormalnie okresy czasu.- Drzwiczki urządzeniasą zbyt częstootwierane.- Wokół urządzenia niema swobodnegoprzepływu powietrza.- Należy unikać niepotrzebnego otwieraniadrzwiczek.- Umożliwić swobodny przepływ powietrzawokół urządzenia.4. Urządzenie niechłodzi.- Urządzenie zostałounieruchomione lubodłączone od zasilaniaelektrycznego.- Termostat ustawionyw pozycji "0".- Sprawdzić, czy jest prąd w sieci elektrycznej,czy nie są spalone bezpieczniki oraz czy kablewtyczki są podłączone prawidłowo.- Zmienić pozycję pokrętła termostatu z "0" nainną. Stare urządzenia chłodnicze nie sąbezużytecznymi odpadkami; usunięcie ichzgodnie z przepisami o ochronie środowiskanaturalnego pozwoli na odzyskanie wielucennych surowców wtórnych.Z urządzeniem, którego chcemy się pozbyćnależy postąpić w następujący sposób:- odłączyć je od źródła zasilania;- odciąć kabel zasilania;- wymontować wszelkie zamki drzwiowe, abyochronić dzieci przed zatrzaśnięciem sięwewnątrz.Chłodziarko-zamrażarki zawierają materiałyizolacyjne i czynniki chłodnicze, które należypoddać odpowiedniej utylizacji (uzdatnieniu doponownego użycia).Urządzenie to zawiera czynnik chłodzącyR600a, który spełnia wymogi norm ochronyśrodowiska. Prosimy dopilnować tego, aby nieuszkodzić obiegu chłodniczego i opróżnić zniego czynnik chłodniczy w sposób zgodny zRozmieszczenie żywnościPółki w komorze zamrażalnika Różne mrożonki, np. mięso, ryby, lody,warzywa, itp.Taca na jajka JajkaPółki komory chłodniczejPotrawy w garnkach, na talerzach zpokrywkami i w zamkniętych pojemnikachBalkoniki w drzwiczkach komory chłodniczejNiewielkie zapakowane potrawy lub napoje (np.mleko, soki owocowe, piwo)Pojemnik na świeże warzywa Warzywa i owocePrzykłady zastosowańBiałe wino, piwo i woda mineralna schłodzić przed użyciemBanany nie przechowywać w chłodziarceRyby lub podrobyprzechowywać wyłącznie w woreczkachpolietylenowychSerużyć pojemników hermetycznych lubworeczków polietylenowych; najlepiej wyjąć zchłodziarki na godzinę przed spożyciem.Melony przechowywać tylko przez krótki okres czasu,użyć hermetycznego pojemnika/ opakowaniaSurowe mięso i dróbnie przechowywać razem z żywnościądelikatną, taką jak potrawy gotowane lub mlekoZalecane ustawieniaPozycja pokrętła termostatu Objaśnienia2 ½ Jest to ustawienie normalne i zalecane.1 Najniższa intensywność chłodzenia/mrożenia5 Najwyższa intensywność chłodzenia/mrożenia1-5Jeśli użytkownik uważa, że w komorzechłodzenia nie jest dostatecznie zimno zpowodu wysokiej temperatury otoczenia lubczęstego otwierania i zamykania drzwiczek.24Odzysk opakowaniaNie należy trzymać opakowań w zasięgudzieci. Zabawa ze złożonymi kartonami lubarkuszami plastykowymi niesie ze sobąniebezpieczeństwo uduszenia się dziecka.Urządzenie to zostało zapakowane w sposóbwystarczający na czas transportu.Wszystkie materiały pakunkowe zostaływyprodukowane zgodnie z przepisamiochrony środowiska i dlatego mogą byćpoddane odzyskowi. Prosimy o pomoc wochronie środowiska naturalnego przezumożliwienie ponownego uzdatnianiaodpadów wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.Odzysk starego urządzeniachłodniczegoJeżeli to urządzenie chłodnicze ma zastąpićurządzenie starsze, to prosimy przeczytaćuważnie poniżej podane uwagi. PL Instrukcja obsługi25UWAGA!To urządzenie jest oznaczone zgodnie zDyrektywą Europejską 2002/96/WE orazpolską Ustawą o zużytym sprzęcieelektrycznym i elektronicznym symbolemprzekreślonego kontenera na odpady.Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, pookresie jego użytkowania nie może byćumieszczany łącznie z innymi odpadamipochodzącymi z gospodarstwa domowego.Użytkownik jest zobowiązany do oddania goprowadzącym zbieranie zużytego sprzętuelektrycznego i elektronicznego. Prowadzącyzbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepyoraz gminne jednostki, tworzą odpowiednisystem umożliwiający oddanie tego sprzętu.Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętemelektrycznym i elektronicznym przyczynia siędo uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi iśrodowiska naturalnego konsekwencji,wynikających z obecności składnikówniebezpiecznych oraz niewłaściwegoskładowania i przetwarzania takiego sprzętu.Zgodność z dyrektywą RoHS:Niniejszy wyrób jest zgodny z dyrektywąParlamentu Europejskiego i Rady RoHS(Ograniczenie użycia substancjiniebezpiecznych) (2011/65/ WE). Nie zawieraszkodliwych i zakazanych materiałów,podanych w tej dyrektywie.Zużycie energiiMaksymalną ilość przechowywanychmrożonek można osiągnąć nie używającśrodkowej i górnej szuflady umieszczonych wkomorze zamrażania. Zużycie energii przezchłodziarkę określono przy całkowiciewypełnionej komorze zamrażania i nieużywając środkowej i górnej szuflady.Rady praktyczne jak zmniejszyć zużycieenergii elektrycznej5. Upewnij się, że chłodziarka stoi w dobrzewentylowanym miejscu, z dala od źródełciepła (kuchenka, kaloryfer, itp. ).Jednocześnie chłodziarka powinna stać tam,gdzie nie będzie narażona na bezpośredniedziałanie promieni słonecznych.1. Dbaj o to, aby żywność kupowana w stanieschłodzonym/ zamrożonym wkładać dochłodziarki możliwie najprędzej, zwłaszczalatem. Zaleca się używanie izolowanychtermicznie toreb do przenoszenia żywnoścido domu.2. Zalecamy rozmrażanie w komorzechłodzenia paczek wyjętych z komoryzamrażalnika. W tym celu paczkę, która mazostać rozmrożona, umieszcza się wnaczyniu, aby powstała przy tym woda niewyciekła do komory chłodzenia. Zalecamyrozpoczynać rozmrażanie zamrożonejżywności na co najmniej 24 godziny przez jejużyciem.3. Zalecamy otwierać drzwiczki najrzadziej, jakto możliwe.4. Nie należy trzymać drzwiczek otwartychdłużej niż to konieczne i dbać o to, aby pokażdym otwarciu starannie je zamykać.Informacja dotycząca odgłosów idrgań, które mogą wystąpić przy pracychłodziarki1. Odgłos ten może się nasilić w trakcie pracy.- Aby utrzymać nastawioną temperaturę, cojakiś czas uruchamia się sprężarka chłodziarki.Odgłos sprężarki nasila się, gdy się uruchamia,zaś kiedy się wyłącza może być słychaćkliknięcie.- Wydajność i własności użytkowe chłodziarkimogą się zmieniać wraz ze zmianamitemperatury otoczenia. Jest to zupełnienormalne.2. Odgłosy przepływu lub rozpylania płynu.- Odgłosy te powoduje przepływ chłodziwa wobwodzie chłodziarki i są zgodne z zasadą jejdziałania.3. Inne drgania i odgłosy- Pewne odgłosy i drgania może powodowaćrodzaj i powierzchnia podłogi, na której stoichłodziarka. Upewnij się, że podłoga jest równai płaska oraz że nie ugina się pod ciężaremchłodziarki (jest sztywna).- Kolejnym źródłem odgłosów i drgań mogą byćprzedmioty ustawione na chłodziarce. Należy jez niej zdjąć.- Butelki i naczynia ustawione w chłodziarcestykają się ze sobą. W takich przypadkachprzesuń butelki i naczynia tak, aby zachować
wielofunkcyjnych piekarnikach do zabudowy. Strona: 1
Strona: 2
Strona: 3
Strona: 4
Strona: 5
Strona: 6
Strona: 7
Strona: 8